ИСТОРИЯ НА ШКОЛАТА


Школа "Златен Дракон" е създадена през 1991г. в гр. София. Тя е наследник на традициите на клуба по "Будо-Карате" (Стара Загора, 1978г.) и Клуб по древни бойни изкуства "Багатур" (София, 1988г.).

Тези организации създадени от Сифу ("майстор-преподавател") д-р Дориян В. Александров лягат в основата на Българската федерация по У-Шу (София, 1990г.), която функционира и до днес.

Школа "Златен Дракон" е член на "Българска асоциация по Тай-Дзи-Цюан и Кунг-Фу" (БАТК); "Асоциация по традиционно У-Шу" (със седалище в Калифорния); Центъра "Дзиндуншен" за традиционно У-Шу (със седалище в Пекин) и др. По настоящем ръководител на школа "Златен Дракон" (известна в определени среди и като Езотерично общество "Златен Дракон") е старши преподавател (Лао-Шъ) д-р Дориян Александров. Той се занимава с бойни изкуства от 1970г.,Южен Парк /поляната/, София, 1977г.

Южен Парк /поляната/, София, 1977г. - "Най-великата доблест не е в това никога да не паднем, а да се изправяме всеки път, когато паднем." - Конфуций

като е практикувал различни стилове на У-Шу/Кунг-Фу, Карате, Джудо, Айкидо и Джу-Джуцу.
Практикуване на Тай-Дзи-Цюан

Д-р Дориян Александров поваля в двубой кубинския майстор на Карате - Гилермо (III - дан Йошин-Мон). В ролята на съдията - доайенът на българското Таекуондо - Валерий Найденов (V-дан). 1982г. - София

По настоящем в школа "Златен Дракон" се преподават предимно традиционни стилове на У-Шу/Кунг-Фу като: Син-И-Цюан ("Бокс на насочената воля"), Тай-Дзи-Цюан ("Бокс на Великия Предел"), Ба-Гуа-Джан ("Дланта на 8-те мистични триграми") и някои други.

Школа "Златен Дракон" поддържа контакти и е член на няколко международни организации свързани с бойните изкуства (виж емблемите).

Изтъкнати представители на школата са:

и др.

На държавното първенство по У-Шу през 2002г. в гр. София, школа "Златен Дракон" се класира отборно на 3-то място (от 11 клуба).

ИНСТРУКТОРИТЕ В ШКОЛА "ЗЛАТЕН ДРАКОН"


     1) лаошъ д-р Дориян В. Александров

     Занимава се с бойни изкуства от 1970г. Бил е състезател по Джудо и Самбо в ЦСКА, "Академик" и "Берое". Пракикувал е също Джу-Джуцу, Карате, Айкидо и различни стилове на У-Шу/Кунг-Фу. Има майсторски степени по Хун-Гар Кунг-Фу, Аки-Джуджуцу (Джукокай), Карате Оконава-Те и Ней-Дзя-Цюан (вътрешни стилове на У-Шу). Специализира в Ней-Дзя-Цюан - Син-И, Па-Куа, Тай-Дзи и Да-Чен-Цюан, а също в работа с оръжие (У-Шу и Кали/Арнис/Ескрима). Старши преподавател към Българската Федерация по У-Шу, Почетен председател на федерацията и председател на Техническата (лицензионна) комисия. Носител е на високата степен лаошъ (букв. "почитаем учител"), равностойна приблизително на 7-8 дан по обичайната скала. Автор на 10 книги и множество статии за бойните изкуства.
     Майстори под чието влияние се е развивал пряко или косвено:


     2) сифу Веселин Шиваров

     Занимава се с бойни изкуства от 1970г., с малки прекъсвания. Практикувал е фехтовка, Джудо и Карате Будокан/Шотокан, също и различни стилове на У-Шу и най-вече Джиит-Куон-До. Специализира в свободните двубои (Сан-Да) и работа с меч. От 1994г. практикува Син-И, Па-Куа и Тай-Дзи-Цюан. Носител е на степен сифу, която отговаря на 5-6 дан по обичайната скала.

     3) дзяошъ Деян Тончев

     Занимава се с бойни изкуства от 1991г., първоначално с Тай-Дзи-Цюан и Син-И-Цюан при сифу Андреан Каравастев, а от 1997г. при лаошъ д-р Дориян Александров. Носител на степента дзяошъ, която отговаря на 3-4 дан по обичайната скала.

     4) дзяошъ Живко Иванов

     Занимава се с бойни изкуства от 1991г., първоначално с Тай-Дзи-Цюан и Син-И-Цюан при сифу Андреан Каравастев, а от 1997г. при лаошъ д-р Дориян Александров специализира Син-И, Па-Куа, Тай-Дзи и оръжия.

     5) дзяолиен Георги Дохчев

     Занимава с бойни изкуства от 1997г. Специализира трите вътрешни стила и оръжия. Носител на степента дзяолиен, която отговаря на 2 дан по обичайната скала.